Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2016

Τα πρώτα δάνεια της Ελλάδος

Σαν Σήμερα
  
 
 
 
26 Ιανουαριου του 1824 


Ο Σπετσιώτης πλοιοκτήτης Ιωάννης Ορλάνδος, 54 ετών, γαμπρός του Κουντουριώτη,
και ο Γιαννιώτης πολιτικός Ανδρέας Λουριώτης, 35 ετών τότε, 
φθάνουν στην Αγγλική Πρωτεύουσα. Θα επιδοθούν σε εργώδεις διαπραγματεύσεις, στις οποίες παίρνουν μέρος και μέλη του Φιλελληνικού Κομιτάτου, και τελικά συνομολογούν Δάνειο 800.000 λιρών με τον Οίκο Λόφναν (ίσως Laufman) (9 Φεβρουαρίου 1824). Το δάνειο είχε τόκο 5%, προμήθεια 3%, ασφάλιστρα 1,5% και περίοδο αποπληρωμής 36 χρόνια. Ως εγγύηση για την αποπληρωμή του δανείου τέθηκαν από ελληνικής πλευράς τα δημόσια κτήματα και όλα τα δημόσια έσοδα.
Όμως, το ποσό που έφθασε στην επαναστατική διοίκηση ήταν μόλις 298.000 λίρες (!!!) αφού το παραχωρούμενο δάνειο είχε οριστεί στο 59% του ονομαστικού (472.000 λίρες) και από αυτό παρακρατήθηκαν 80.000 ως προκαταβολή τόκων δύο ετών, 16.000 για χρεολύσια, 2.000 ως προμήθεια και άλλες δαπάνες.
Σύμφωνα με τη δανειακή σύμβαση, το ποσό θα αποστέλλονταν στις Τράπεζες Λογοθέτη και Βαρφ, που έδρευσαν στην αγγλοκρατούμενη Ζάκυνθο, και θα παραδίδονταν τμηματικά στην ελληνική κυβέρνηση, ύστερα από έγκριση της Επιτροπής, που την αποτελούσαν ο Λόρδος Βύρων, ο συνταγματάρχης Στάνχοπ και ο Λάζαρος Κουντουριώτης (ο πεθερός του Ορλάνδου!).
Παρότι «ληστρικό», το δάνειο χαιρετίστηκε στην Ελλάδα ως πολιτική επιτυχία της Επανάστασης και ως έμμεση αναγνώριση του Ελληνικού Κράτους. Πάντως, οι ελπίδες που στηρίχτηκαν πάνω του θα διαψευστούν οικτρά, καθώς θα χρησιμοποιηθεί για να κερδίσει η παράταξη Κουντουριώτη την εμφύλια διαμάχη.
Μεγάλη ευθύνη για τους δυσμενείς όρους σύναψης του δανείου είχαν και οι δύο διαπραγματευτές, Ανδρέας Λουριώτης και Ιωάννης Ορλάνδος, οι οποίοι σπατάλησαν μεγάλα ποσά στο Λονδίνο, ζώντας πολυτελώς, σε αντίθεση με τους αγωνιστές, που πολεμούσαν με μεγάλες στερήσεις.

26 Ιανουαριου του 1825 
Υπογράφεται στο Λονδίνο από τους εκπροσώπους της ελληνικής κυβέρνησης Ιωάννη Ορλάνδο και Ανδρέα Λουριώτη και τον Οίκο Ρικάρδο (Richardo), το δεύτερο δάνειο της Ανεξαρτησίας! Το ονομαστικό κεφάλαιο του δανείου είναι 2.000.000 λίρες, από τις οποίες το καθαρό ποσό περιορίζεται στις 816.000 λίρες και μεγάλο μέρος αυτού ήταν η εξυπηρέτηση του προηγουμένου δανείου!!

Αναρωτιέται κανείς με ποιά λογική, με ποιό σκεπτικό, με ποιό σχεδιασμό, με ποιά προοπτική υπέγραφαν αυτά τα δάνεια οι πολιτικοί επικεφαλής των Ελλήνων, που ούτε την ελευθερία και ανεξαρτησία τους είχαν εμπεδώσει, ούτε Κράτος είχαν καταστρώσει, ουτε αναγνώριση είχαν επιτύχει (αυτή συνέβη το 1830!)
Θα πει κανείς με πίστη στην Εθνεγερσία και την ορμή του Γένους και με «βάρκα την ελπίδα»!..
Ωραία. Αυτοί.
Οι Τοκογλύφοι όμως; Πού δάνειζαν τα χρήματά τους;
Α, οι Τοκογλύφοι είναι πάντα Τυχοδιώκτες, παίζουν Τζόγο. Και επειδή είναι γεράκια, όταν χάνουν δεν ξαφνιάζονται, ορμούν στην επόμενη ευκαιρία, η οποία θα αναπληρώσει το προηγούμενο κάζο.
Πέραν αυτού όμως, ήδη έχουν εξασφαλίσει το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων τους. Χρεώνουν 800.000 λίρες και δίνουν στα χέρια του δύστυχου δανειολήπτη 298.000 λίρες! Χρεώνουν 2.000.000 λίρες και παραδίδουν 816.000 λίρες! Και παρατηρείστε: Το 2ο Δάνειο, τον επόμενο χρόνο ήταν υπερδιπλάσιο του προηγουμένου!
Ακόμη: Χορηγούν χρήματα, αλλά παίρνουν παραγγελίες για όπλα, πλοία κοκ. (δηλαδή πάλι τα παίρνουν πίσω)
Χορηγούν χρήματα, και έχουν υποχείρια τους Κυβερνήτες, οι οποίοι «έκαναν το κατόρθωμα» του Δανείου! (και ο υπόδουλος τελικά χρήμα είναι -τί κρίμα)
Χορηγούν χρήματα, και υποθηκεύουν την όποια κρατική περιουσία και τις πηγές ενεργείας, ορυκτό πλούτο κοκ για γενεές γενεών..
Μην τους λυπάστε. Ποτέ δεν βγαίνουν ζημιωμένοι.. Ξέρουν τί κάνουν..
Θα θυμηθώ ένα περίφημο σλόγκαν, που διαφήμιζε ένα Κόμμα το 1980: «Ψηφίστε μας, για να έρθει επιτέλους η Άνοιξη στην Ελλάδα».
Πραγματικά, με άφθονα δανεικά άνθισε για λίγα χρόνια η οικονομία, αλλά αμέσως μετά ήρθε βαρύς χειμώνας.
Και ακόμη διαρκεί..
Ας διδαχθούμε από την Ιστορία!
Πόσες φορές πρέπει να ζήσουμε τα ίδια, για να μάθουμε;


τα Δάνεια της Ελλάδος πριν το 1821

Γεώργιος Αδαλής οικονομολόγος, ιδιοκτήτης της Εφημερίδος AegeanTimes.Η εκπομπή έγινες στις 28-03-2013
 


«Να λυπάστε το έθνος, που φοράει ρούχα που δεν ύφανε,
τρώει ψωμί που δεν θέρισε,
πίνει κρασί που δεν βγήκε από δικά του πατητήρια.
Να λυπάστε το έθνος, που οι κυβερνήτες του είναι αλεπούδες
και οι φιλόσοφοί του ταχυδακτυλουργοί».
(Χαλίλ Γκιμπράν)

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου