Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2016

Ο Ναός του Σωτήρος στη Μόσχα

ο Καθεδρικός Ναός του Σωτήρος στη Μόσχα
Ευρίσκεται στις όχθες του ποταμού Μόσχοβα, λίγα τετράγωνα δυτικά της Κόκκινης Πλατείας.
Η ιδέα της ίδρυσης του ανήκει στον τσάρο Αλέξανδρο, ο οποίος θέλησε να οικοδομήσει έναν μεγαλοπρεπή Καθεδρικό προς τιμή του Σωτήρος Χριστού, για να δηλώσει την ευγνωμοσύνη του ρωσικού λαού προς τη θεία Πρόνοια, η οποία οδήγησε στην αποχώρηση των στρατευμάτων του Ναπολέοντα από την Μόσχα στις 25 Δεκεμβρίου 1812.
Η ανέγερση ξεκίνησε με τον διάδοχο του Αλεξάνδρου, Τσάρο Νικόλαο, πάνω σε σχέδια του αρχιτέκτονα Konstantin Thon, νεο-βυζαντινής τεχνοτροπίας στα πρότυπα της Αγίας Σοφίας.

Τα εγκαίνια του Ναού πραγματοποιήθηκαν στις 26 Μαΐου 1883 και το γενικότερο αποτέλεσμα των μακροχρόνιων εργασιών ήταν πραγματικά εκθαμβωτικό.
Μετά τη Σοβιετική Επανάσταση ο χώρος του ναού επιλέγεται ως το ιδανικό σημείο ανέγερσης του Παλατιού των Σοβιέτ!
Έτσι, στις 5 Δεκεμβρίου 1931 ο Καθεδρικός Ναός του Σωτήρος μετατράπηκε σε ερείπια με μια σειρά ελεγχόμενων εκρήξεων δυναμίτιδας!
Ωστόσο, η ανέγερση του «Παλατιού» δεν ολοκληρώθηκε ποτέ, διότι στα ανασκαμένα θεμέλια ανέβρυζε ανεξέλεγκτη ποσότητα υδάτων!
Πολύ αργότερα ο Νικίτα Χρουτσόφ αποφάσισε να δημιουργηθεί εκεί μια τεράστια υπαίθρια πισίνα, που ονομάσθηκε «η πισίνα του Μόσχοβα».
Τον Φεβρουάριο του 1990, η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία έλαβε άδεια για να επανεγείρει το Μνημείο και ανέθεσε στον Aleksey Denisov το σχεδιασμό ενός αντιγράφου του παλαιού Ναού.
Η κατασκευή του ξεκίνησε το 1992, και παρά την αντικατάσταση του αρχιτέκτονα εν μέσω του έργου, ολοκληρώθηκε τον Αύγουστο του 2000.
http://agonasax.blogspot.gr/2014/01/blog-post_7633.html




 ο Καθεδρικός Ναός του Σωτήρος στην Ελλάδα;
Στην Ορθόδοξη Ελλάδα, όπου η Εκκλησία και ο θρησκεύων λαός υποτίθεται ότι ζουν και δρουν ελεύθερα, ακόμη δεν αξιωθήκαμε να ανεγείρουμε το αντίστοιχο ΤΑΜΑ, το οποίο ίδια σχεδόν εποχή έκαναν οι αγωνιστές της Εθνικής μας Παλιγγενεσίας στις 31.07.1829 κατά την Δ’ Εθνοσυνέλευση στο Άργος.
Πέρασαν δεκάδες χρόνια ανάμεσα σε ευρωπαϊκή αποχαύνωση της Βαυαροκρατίας, αντιπαλότητες πολιτικές, δάνεια, πτωχεύσεις, αγώνες (επιτυχείς ή δυστυχείς) του Έθνους, Παγκοσμίους Πολέμους, ελαφρότητα μεσοπολέμου, ανοικοδόμηση του 1950 και εκμοντερνισμό (εξαμερικανισμό) κοκ.. Και το Τάμα είχε καταχωνιασθεί..
Ώσπου το 1968, ένας απλοϊκός χριστιανός κατέθεσε όλη την περιουσία του για τον σκοπό αυτό, ταρακούνησε τα λιμνάζοντα ύδατα, ξύπνησαν πολλοί, θεσπίσθηκε το 1969 Ταμείο αναγέρσεως του Ναού του Σωτήρος, απαλλοτριώθηκε μεγάλη εδαφική έκταση στα Τουρκοβούνια και αφιερώθηκε για το σκοπό αυτό.. Ο ευσεβής λαός μας έτρεξε να συνδράμει. Συγκεντρώθηκε μεγάλο ποσό. Προκηρύχθηκε αρχιτεκτονικός διαγωνισμός και προκρίθηκαν 3 σπουδαίες μελέτες.
Και ξαφνικά (μέσα στην αναστάτωση της Μεταπολίτευσης) στην αρχή το θέμα γελοιοποιήθηκε (χαρακτηριστικές οι αλλεπάλληλες γελοιογραφίες του ΚΥΡ στην Ελευθεροτυπία) και στη συνέχεια (με τις ευλογίες του Μεγάλου Καραμανλή, του Εθνάρχη!) όλη η υπόθεση θάφτηκε, κανείς δεν έμαθε πού πήγαν τα χρήματα και τα αρχιτεκτονικά σχέδια, και ο χώρος έγινε «Άλσος» για την αναψυχή των Αθηναίων! «Αττικό Άλσος»..
Τα τελευταία χρόνια αναβίωσε Σύλλογος με τον σκοπό αυτό, και μάλιστα με στόχο την ολοκλήρωση του έργου μέχρι το 2021 (200 χρόνια μετά την Εθνεγερσία).. Θα το καταφέρει;   
 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου